Tong in madeirasaus
1 tong
500 gr gemengd gehakt, in balletjes gerold en afgekookt
2 wortelen, grof gehakt
1 prei, grof gehakt
3 stengels groene selder, grof gehakt
1 ui, gesnipperd
100 gr boter
100 gr bloem
250 gr champignons
2 eetlepels tomatenpuree
1 dl madeira
melk
peper
nootmuskaat
Laat de tong een nacht gekoeld trekken in gezouten water.
Spoel de tong en breng ze aan de kook in ruim water. Als de tong 5 minuten heeft gekookt, ververs je het water en voeg je ui, prei, wortel en selder toe. Breng opnieuw aan de kook en laat 2,5 uur doorkoken.
Haal de tong uit de bouillon en zeef deze. Laat de bouillon afkoelen en schep het vet er af.
Bak de champignons. Maak ondertussen een roux van boter en bloem, voeg er de bouillon bij en eventeel wat melk tot je een gladde saus krijgt. Doe er de tomatenpuree en madeira bij en kruid met peper en nootmuskaat.
De gekookte balletjes en de gebakken champignons mogen bij de saus. Pel de tong en snijd aan de achterzijde het vet weg. Snijd in plakjes van een halve centimeter en serveer met de madeirasaus.