Soep met rundertong
1 rundertong
2 wortelen, grof gehakt
1 prei, grof gehakt
3 stengels groene selder, grof gehakt
1 ui, gesnipperd
groenten voor de soep: fijn gesnipperde prei, rode ui, chilipeper en look
100 gram gehakt, in kleine balletjes gerold
boter
peper
zout
naar wens: vermicelli of soeplettertjes
Laat de tong een nacht gekoeld trekken in gezouten water.
Spoel de tong en breng ze aan de kook in ruim water. Als de tong 5 minuten heeft gekookt, ververs je het water en voeg je ui, prei, wortel en selder toe. Breng opnieuw aan de kook en laat 2,5 uur doorkoken.
Haal de tong uit de bouillon en zeef deze. Laat de bouillon afkoelen en schep het vet er af.
Stoof de groenten voor de soep in boter. Blus met bouillon van de soep. Snij een vijfde van de tong in kleine dobbelsteentjes (de rest van de tong gebruik je als hoofdmaaltijd bijvoorbeeld tong in madeira). Voeg de tong, gehaktballetjes en soeplettertjes toe aan de soep en laat nog 8 minuten garen.