Sinaasappeltijm

Planten

Binnen zaaien kan vanaf februari tot half april, buiten te plaatsen vanaf ijsheiligen op een zonnige plek.

In grof zand, niet in potgrond, dat is te voedselrijk. Dek de zaadjes af met maximaal een halve centimeter grond. Houd de grond vochtig, maar niet te nat. De plant groeit best in een goed doorlatende, droge en kalkrijke grond.


Verzorging

Niet bemesten. Op een beschutte plaats zetten tegen vorst en wind.


Groeihoogte

40 cm.


Winterhard

Matig winterhard, tot - 5 graden Celcius. Afdekken met bladeren in de winter.


Snoeien

Terugsnoeien na de bloei om dat plant compact te houden.


Bloei

Mei - juni.


Bestuiving

---


Oogst

Pluk alleen de groene topjes van de plant. Hierdoor gaat de plant meer vertakken.

Laat steeds 1/3 van de plant staan.

Kan het ganse jaar door geoogst worden.


Extra info

Bijen- en vlinderlokker. Sinaasappeltijm heeft grijsgroene, zoetgeurende blaadjes en bloeit van mei tot juni met licht lila bloempjes. Het blad en de bloeiende toppen van sinaasappeltijm zijn eetbaar en deze variant heeft blad met een sinaasappelgeur en zonder bittere nasmaak.

Werkt prima tegen hoest. Het is ontsmettend en slijmverdunnend.

Tijmthee is een weldaad voor de luchtwegen en helpt tegen kriebelhoest.

Door zijn geur schrikt tijm koolwitrupsen en luizen af. Daarom zeer geschikt als beschermende beplanting aan de rand van deze planten.

De verse of gedroogde tijm geeft groentesoepen, kwark- en vleesgerechten en pizza's de typisch zuiderse smaak. Tijm is een typisch Provençaals kruid dat vooral gebruikt wordt in ragouts en bouillons, in sauzen en marinades. De smaak van tijm is dominant, gebruik met mate.

De bloem is eetbaar en smaakt licht naar het kruid. Lekker als decoratie bij soep, risotto, een salade, een dessert of in ijsblokjes.

Tijm drogen:

  • Knip de verse takjes en hang ze in bosjes ondersteboven, bij een middelmatige temperatuur.
  • Rits na twee weken de blaadjes eraf en wrijf ze fijn. Bewaar in een luchtdichte pot.

Tijm stekken:

Neem een zachte topgroei als stek, kies altijd een niet-bloeiende scheut. Knip de stengels glad af met een scherpe schaar. De ideale stek is ongeveer 8 centimeter lang. Verwijder de onderste helft van de blaadjes van de stengel. Knip de stek glad af onder een knoop, dit is de verdikte plek op de stengel waar het blad vast aan zat. Steek het kale gedeelte van de stengel in de grond, er mag geen blad in de grond komen. Druk de stek voorzichtig aan. Geef de stekjes voorzichtig water en plaats ze in een kweekkastje of onder een plastiek zakje. Het wortelen duurt enkele weken.