Rucola
Planten
Zaai van eind februari tot half september in een koude kas of buiten als het niet meer vriest, een halve centimeter diep en plant uit in rijen met een rijafstand van 10 centimeter.
In het voorjaar op een zonnige plaats, in de zomer op een halfschaduw plaats. In koelere temperaturen ontwikkelt de smaak van rucola zich beter.
Verzorging
Rucola vraagt veel water. Wanneer je te weinig water geeft kunnen de plantjes ook iets te scherp worden. Zorg ervoor dat de bodem constant vochtig is.
Groeihoogte
Tot 10 centimeter hoog.
Winterhard
Kunnen overwinteren bij zeer matige vorst.
Snoeien
Wanneer de plantjes vijf tot tien centimeter hoog zijn, terugknippen tot aan de bodem. Dan kan je tot drie maal oogsten.
Bloei
Wanneer de plant doorschiet.
Bestuiving
---
Oogst
In de zomer kan je na drie tot vier weken al oogsten. In de winter groeit de plant trager.
Extra info
Rucola is geen slasoort, maar een koolsoort. Het is familie van de bloemkool, broccoli, spuitjes, Chinese kool en de radijs die allemaal tot de kruisbloemige koolsoorten behoren. Rucola, ook wel mosterdkruid genaamd, worden jong geoogst en zijn pittig van smaak.
Ook wel zandkool genaamd, meerjarige plant.
Rucola is een lekkere combinatie met kaas en je kan het op pizza, toast of broodje kaas doen. Maar rucola kan je ook in de laatste kookminuut bij de spinazie gooien of er een salade of smoothie van maken.
Eetbare bloem, rucola krijgt witte bloempjes, wilde rucola gele bloempjes. Lijken op radijsbloemen. Smaakt pikant en naar walnoot. Geschikt voor garneringen van zowel koude als warme gerechten.