Radijs

Planten

Zaai radijzen meteen op de juiste plaats, radijzen kan je niet verplanten.

Zaaien vanaf januari tot augustus op een koele, halfzonnige plaats. April en mei zijn de beste maanden om te zaaien.

Maak een geul van een halve centimeter diep in de aarde en verspreid de zaadjes in de geul. Bedek met grond, duw aan en geef een beetje water. Na 1 tot 2 weken zullen de zaadjes kiemen.


Verzorging

Laat de grond niet uitdrogen.


Groeihoogte

15 centimeter.


Winterhard

Nee.


Snoeien

---


Bloei

Wanneer je de radijzen niet oogst, zullen ze uiteindelijk gaan bloeien en zaad vormen.


Bestuiving

---


Oogst

Wanneer de vruchten ongeveer 2 cm groot zijn en het blad 15 centimeter, normaal gezien is dat een 6-tal weken na het zaaien. Duw een beetje aarde weg, zijn de radijsjes nog te klein, bedek terug met wat aarde en laat ze nog even groeien. Hoe later je oogst, hoe scherper de smaak. Eens het plantje gaat bloemen, eet je het best niet meer op.


Extra info

Gooi het loof van radijzen niet weg, daar kan je soep mee maken. Ook de bloemen zijn eetbaar. Ze hebben een subtiele radijssmaak en zijn lekker bij koude gerechten met vis of vlees.

Op kamertemperatuur zullen de radijzen snel hun kwaliteit verliezen, bewaar ze in een plastic zakje in de koelkast.

Radijzen bestaan in verschillende kleuren en vormen. Je kan je pekelen, lekker bij gerookte zalm, in een salade of in platte kaas.

Receptjes met radijs