Postelein
Planten
Postelein zaai je in mei in lichte, luchtige en vochtige grond. Je kan postelein binnen voorzaaien in een grote pot of bak. Zo kan je de pot of bak direct buiten zetten wanneer het daar warm genoeg is.
De zaadjes zijn erg klein en moeten oppervlakkig gezaaid worden op een fijn zaaibed.
Zaai regelmatig, zo kan je de hele zomer oogsten.
Verzorging
Eenmaal ontkiemd heeft postelein weinig verzorging nodig.
Groeihoogte
Tot 10 centimeter hoog.
Winterhard
Neen.
Snoeien
Snoeien tijdens het groeiseizoen.
Bloei
In het wild bloeit de plant van juni tot de herfst.
Bestuiving
---
Oogst
Enkele weken na het zaaien, van mei tot oktober.
Snijd postelein dicht bij de grond, aan de steeltjes van de bladeren, af.
Extra info
"Betje de goedkoope keukenmeid" uit 1850:
"Men neemt een soepbord posteleinblaadjes, wassche ze zorgvuldig, en doet ze met notemuskaat in kokende bouillon, waarin vooraf twee eieren en een eetlepel aardappelmeel dooreengeroerd zijn; als men nu het geheel nog wat laat koken is de soep gereed."Postelein is een vergeten groente, maar heeft nog altijd een bijzondere smaak. De plantjes zijn erg klein en wortelen ondiep.
Postelein bevat opvallend veel vitamines, mineralen en vezels. Je kunt postelein rauw verwerken in een salade of in een stamppot. Verder kun je postelein koken, stoven en roerbakken. Je moet er wel rekening mee houden dat postelein enorm slinkt als je het verwarmt. Je mag het ook maar één keer opwarmen omdat het een nitraatrijke groente is. Het verse jonge blad wordt in salades en wilde-kruidengerechten gebruikt. Er is soep of saus van te maken. Je kunt het meebakken in een omelet, kwark mee opfleuren en inleggen in witte wijn. Gedroogd verliest het veel van zijn smaak.
Elk deel van de postelein is eetbaar. Ook de stengels en bloemen. De bladeren en bloemen worden vooral gegeten in salades. Smaak is lekker fris, een beetje pittig en licht-zuur. Een vrij stevige en knapperige textuur.
Postelein kan ook gevonden worden in de natuur (wildpluk).