Paardenbloem

Weinig mensen zullen deze eetbare bloem kweken, je vindt hem overal terug in de natuur.

De volledige plant is eetbaar. De bloem kan rauw gebruikt worden, gefrituurd en zelfs gepaneerd. Je kan de bloem ook gebruiken voor infusie, confituur en dranken. Paardenbloemgelei heeft een zachte honingsmaak en ook de likeur ervan smaakt zacht en lekker. De knoppen kan je even in olijfolie fruiten en ze dan als hapje op een toastje eten of combineren met omelet. Het proberen waard!

De jonge bladeren zijn minder bitter dan de oudere bladeren, je kan deze gebruiken in een salade.

De bladeren van paardenbloemen kunnen gebleekt worden en als molsla gegeten worden. Gewoon groen zijn ze vrij bitter. De bloemen hebben een zachtere smaak. 

De paardenbloem heeft een geneeskrachtige werking tegen leverziekten en kan galstenen voorkomen. Het heeft ook een vochtafdrijvende werking en je kan er puistjes en wratjes mee wegkrijgen.

Molsla: als een paardenbloem onder een molshoop bedolven wordt, zal hij dwars door de molshoop naar het licht gaan groeien. De bladeren worden dan heel licht van kleur omdat ze verstoken zijn van licht en geen bladgroen kunnen produceren. Een makkelijke manier om molsla te kweken is een paar paardenbloemen met penwortel uit te steken en de bladeren grotendeels weg te snijden. De wortels in een emmer met vochtig zand zetten en vervolgens in het donker te plaatsen. De blaadjes die uit de wortel komen zullen licht van kleur zijn en lekker om te eten.

Een veelzijdig plantje!


Receptjes met paardenbloem