Olijven uit den hof
olijven
water
zout
veel tijd
wijnazijn
olijfolie
emmer met deksel
kruiden naar wens:
look, rozemarijn, tijm, laurier, chilipepers, ...
Spoel de olijven en leg ze in een emmer gevuld met water.
Ververs gedurende 2 weken dagelijks het water.
Dan vul je de emmer (een emmer van 10 liter) met olijven, water en 500 gram zout, tot de emmer bijna overloopt.
Sluit het deksel van de emmer en laat 6 tot 12 maanden rijpen. Als de olijven gepekeld zijn, spoel je ze goed af en laat je ze 2 dagen weken in proper water.
Doe de olijven in een gesteriliseerde bokaal, vul aan met pekel: 1 deel zout, 10 delen wijnazijn en 50 delen water.
Voeg kruiden toe naar wens. Vul de bokaaltjes aan met een dikke laag olijfolie. Na 2 weken kan je er van eten.
Donker en koel bewaren.