Mispel - Mespilus Germanica

Planten

Planten het najaar, in rijke en goed gedraineerde grond.


Verzorging

De eerste jaren voorzien van stikstofhoudende meststoffen.

Beschermen tegen rupsen en bladluizen.


Groeihoogte

Tot zes meter hoog.


Winterhard

Ja, tot -20 graden Celcius.


Snoeien

Hij hoeft niet te worden gesnoeid, alleen lichtjes om oude takken te verwijderen en zijn silhouet vorm te geven.

 

Bloei

Mei.


Bestuiving

---


Oogst

November - december.


Extra info

De plant past zich gemakkelijk aan aan klimaattypes. Niet veeleisend qua bodem of blootstelling aan de zon.

De vruchten moeten "rotten" voordat je de vruchten kan eten, dit proces wordt "bletten" genoemd. Bewaar de mispels ongeveer drie weken op een koele plaats, met de onderkant naar boven gericht. Je kan de mispels zo eten of gebruiken of in jam en likeur. Als het vruchtvlees zacht geworden is moeten ze meteen gegeten of verwerkt worden.

Vermeerderen:

Stekken.

Uit zaad: verwijder de zaden uit de vrucht en verwijder de pulp. Zaai de mispelzaden buiten of kweek ze binnen bij een temperatuur tussen de 15 en 20 °C. De mispelzaden hebben een koudestimulus nodig om te ontkiemen (= stratificatie). Dit kan door ze enkele dagen in de koelkast te plaatsen. Zaai ze twee centimeter diep en hou de grond altijd vochtig. 

recept:

1 kilo mispels, in stukjes gesneden

2 citroenen

3 kruidnagels

6 dl cider

1 kg basterdsuiker

Voeg kruidnagels en cider toe aan de mispels en laat op een matig vuur koken. Zeef en weeg de massa. Voeg 3/4 van dit gewicht aan suiker toe en breng terug aan de kook. Schenk in schone bokalen en laat afkoelen op hun kop.