Lepelblad

Planten

Zaaien maart-april of augustus-september in volle grond, niet te arme en voedselrijke grond, in rijen met een afstand van 15 centimeter met een plantafstand van 50 centimeter. Bedek met zeer weinig aarde, is een lichtkiemer.

Verzorging

Voldoende water geven.

Groeihoogte

20 tot 30 centimeter hoog.

Winterhard

Ja, bij strenge vorst afdekken met stro.

Snoeien

---

Bloei

April - mei.

Bestuiving

---

Oogst

Het hele jaar door. Groeit in een rozet,  pluk  alleen de bladeren aan de buitenste rand van de rozet. Deze zitten meestal wat aan de onderzijde van de plant.

Extra info

Vergeten groente. Oorspronkelijk een moerasplant.

Eetbare geurige witte bloemen, een kruidige, licht scherpe smaak vergelijkbaar met waterkers en mosterd.  Het blad wordt niet als groente gegeten, vanwege de kruidige, lichtscherpe mosterd smaak, maar wel als pittig toekruid in onder andere salade en quiche. De smaak lijkt op wasabi. 

Plant enkele plantjes in de moestuin uit,  in het najaar of tijdens de winter. Laat ze bloemen en zaad vormen, ze zullen zich zelf terug uitzaaien en het volgende najaar op dezelfde plek terug uitkomen. 

Werd door zeelieden, vermengd met jenever, gebruikt tegen scheurbuik.

Lepelblad is goed voor de spijsvertering en het bevordert de eetlust. Het zorgt ervoor dat afvalstoffen beter uit het lichaam afgevoerd worden en is heilzaam zijn bij blaasontsteking.  Lepelblad verhoogt de eetlust, bevordert de werking van maag, gal en lever.

Onmiddellijk na de oogst te gebruiken, ze bewaren slecht. Invriezen of drogen is geen aanrader.