Paardenbloem - onkruid of boeiende plant?

10-03-2024

Weinig mensen zullen deze eetbare bloem kweken, je vindt hem overal terug in de natuur.

De bladeren wisselen van vorm en kleur en ze komen vooral in weiden voor. Intensief maaien helpt niet, het is een hardnekkig kruid. Ze mijden uitsluitend erg natte en zure omstandigheden.

De volledige plant is eetbaar. De bloem kan rauw gebruikt worden, gefrituurd en zelfs gepaneerd. Je kan de bloem ook gebruiken voor infusie, confituur en dranken. Paardenbloemgelei heeft een zachte honingsmaak en ook de likeur ervan smaakt zacht en lekker. Het proberen waard!

De jonge bladeren zijn minder bitter dan de oudere bladeren, je kan deze gebruiken in een salade. De smaak is licht bitter en hartig.

De paardenbloem heeft een geneeskrachtige werking tegen leverziekten en kan galstenen voorkomen. Het heeft ook een vochtafdrijvende werking en je kan er puistjes en wratjes mee wegkrijgen. En toch zou het kruid licht giftig zijn. Het melksap kan irriteren.

Een veelzijdig plantje!