Champignons
Niets zo makkelijk en leuk dan zelf champignons kweken.
Dit kan je in een speciale kweekset die je hiervoor koopt. De kweekset bestaat uit paardenmest en dekaarde.
Ik kweek al enkele jaren witte champignons en kastanjechampignons in het najaar.
Het gaat als volgt... de dekaarde bevochtig je met 250 ml water. Laat de aarde gedurende 24 uur het water opnemen. Bedek dan de compostlaag met de vochtige aarde. De aarde niet aandrukken, het moet zeer luchtig blijven.
Zet vervolgens de champignonset 3 dagen op kamertemperatuur (20 tot 22 graden Celcius).
Na drie dagen opent u de kweekset en past u het deksel aan zodat er luchtcirculatie is en ruimte om te groeien. Vervolgens dient de kweekset op een vaste plek te staan bij 17 tot 20 graden, ver weg van tocht.
Je zal de schimmeldraden zien groeien tijdens de eerste en tweede week. Vanaf de derde week kan je de eerste champignons oogsten. Deze breek je voorzichtig af.
Normaal gezien zou je meerdere oogsten moeten kunnen binnenhalen met een kweekset, dit is mij nog nooit gelukt. Maar ik was steeds tevreden met een grote eenmalige oogst.
De compost kan je gebruiken als bemesting voor de moestuin. Hier gaat deze standaard naar de aardbeien en frambozen.